Citrom

A citrom héjából hidegpréseléssel kinyert illóolaj telis-tele van limonénnel, aminek számos gyógyászati hatása van.

Ennek, és további értékes vegyületeinek köszönhetően méregtelenítő, fertőtlenítő, tisztító, immunerősítő, emésztést segítő, keringésfokozó, antioxidáns, tonizáló, antidepresszáns, antibakteriális és antimikrobális hatású, semlegesíti a savakat, gátolja a véralvadást, tisztítja a zsíros lerakódásokat, oldja a feszültséget és javítja a koncentrációt általánosságban.

Éppen ezért:

🍋 Használjuk párologtatóban, hogy semlegesítsük a szagokat, fertőtlenítsük a teret, tisztítsuk a légutakat, fokozzuk a koncentrációt és/vagy életkedvet, hogy oldjuk a félelmeinket, téves hitrendszereinket, bűntudatunkat, gátjainkat.

🍋 Használjuk belsőleg a máj és epe méregtelenítésre, vesekő, vesehomok oldására, kihajtására, reumára, az ízületek tisztítására, nyiroktisztításra, pH egyensúly visszaállítására, vagy akár fogyókúra támogatására. Az erek és érrendszer karbantartására szintén belsőleg fogyasszuk, de akár gyomorsavra is elég 1-2 csepp, sőt torokfájásra is kiváló egy kiskanál mézzel elfogyasztva. Desszertekhez, koktélokhoz, vagy csak simán vízhez fantasztikus ízbomba egyetlen egy cseppje is.

🍋 Külsőleg kozmetikai célokra is bevethetjük, szuper kéz- és körömápoló, fogkrémre cseppentve fehérítő hatású, de bőrproblémáknál (herpesz, kiütés, szemölcs, tyúkszem) is támogató. A visszérkeverékek fontos alkotója. Kicsiknél lázcsillapításra is alkalmazhatjuk gerincvonalra kenve.

🍋 Kiválthatjuk vele a szintetikus tisztítószereket, bámulatosan oldja a zsírt, ragasztót és vízkövet 1-2 csepp is, de én már ablaktisztításra is használtam.

❗️ Ne használjuk bőrön akkor, ha 10-12 órán belül UV sugárzás érheti a kezelt bőrfelületet, ugyanis mint általában minden citrusolaj, fényérzékenységet okoz, azaz a bőr ott nagyon hamar leég, pigmentálódik.

❗️ Belsőleg használjuk körültekintően, ha vérhígítót szedünk, mert szintén vérhígító hatással bír.

❗️ Műanyag felülettel ne érintkezzen (és ne tároljuk abban még hígítva sem), mert könnyen oldja a műanyagot.